Stadhuis CustomAls je van de toren van de Lebuinus kerk naar het stadhuis kijkt, dan valt op dat het oude stadhuis 'meerdere daken' heeft (zie onderstaande foto). Het voormalige stadhuis, het linker deel van het stadhuis aan het Grote Kerkhof, is voortdurend uitgebreid.

Met een uitbreiding is daar het rechterdeel, een voormalige lakenhal, bijgekomen. De architect Jacob Roman heeft daarvoor een nieuwe, de huidige, voorgevel ontworpen (zie foto links). Deze architect heeft onder andere ook het Paleis 't Loo in Apeldoorn en huize de Voorst bij Eefde ontworpen.

Kampen (8)De zijgevel van het stadhuis (te zien in de zijstraat, Polstraat) is ontworpen voor Philip Vingboons. Hij ontwierp, naast veel panden in Amsterdam, ook de Nieuwe Toren in Kampen (zie foto rechts).

Maar in het stadhuis van Deventer werd besloten om ook het pand links van het stadhuis te kopen en enkele panden in de zijstraat van het Grote Kerkhof.
Het pand links, het huidige Landhuis, was een herberg en heeft later ook de functie van politiebureau gehad. Een van de huizen, die in de zijstraat is aangekocht, was een Gruithuis. De landsheer van Deventer, de bisschop van Utrecht, gaf de stad het gruitrecht. Gruit is een mengsel van kruiden en hars en werd gebruikt om bier pittiger te maken. Ook werd het Bollardhuis aangekocht, dit huis werd vernoemd naar de familie .. hoe verrassend... Bollard.

Aan het einde van het zwarte dak van het rechterdeel van het stadhuis zien we nog enkele daken met overwegend rode dakpannen. Dit is van de voormalige school, die helaas met de komst van het nieuwe stadhuis is gesloopt.

Joomla templates by a4joomla