Nieuwsbrief 2014-4

 - - -
  Hanzewandelenlogo

Nieuwsbrief Hanzewandelen

Boeien en binden in handel

 
         
   

Beste Bezoeker,

Onlangs een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum. Gewoon een dagje mooie schilderijen kijken, daar verwacht je dan weinig 'nieuws' over de hanze(steden). Maar dit blijkt niet het geval, zo bleek al aan de buitenkant van het gebouw (Amsterdam kan niet zonder de Hanze). 

 

 

scorel

Een schilderij van Jan van Scorel. Wat heeft dit te maken met de Hanzesteden ? Tot dat ik met een half oor naar iemand luisterde, die vertelde dat er een relatie was tussen van Scorel en paus Adrianus VI. Adrianus VI haalde van Scorel naar Rome als conservator van de pauselijke verzamelingen; deze schilderde ook twee portretten van hem. En Adrianus heeft, onder de naam Adriaan Floriszoon Boeyens, op de Latijnse school in Deventer gestudeerd.

 

 

 


 

schimmelpenninck

Over de familie, afgebeeld op dit schilderij, al eens vaker artikelen geschreven (Schimmelpenninck: link tussen Deventer en Groningen en Schimmelpenninck meer dan een eeuw eerder). En nu hangt in het Rijksmuseum  een schilderij met Rutger Jan Schimmelpenninck en zijn gezin. Uit zijn huwelijk met Catharina Nahuys werden twee kinderen geboren: een dochter en een zoon. 'La belle Madame Schimmelpenninck’ zag niet alleen trouwhartig diverse schimmige escapades met dames van lichte zeden van haar man door de vingers, maar was ook een belangrijke en actieve steun-pilaar van de politieke ambities van Schimmelpenninck. Zijn zoon Gerrit graaf Schimmelpenninck was later premier van Nederland.

 


 

daendels

Op dit schilderij staat patriottenleider Daendels. Hij stuurt iemand naar Amsterdam om te vragen zich over te geven aan de Fransen. Nog die avond vind in Amsterdam de machtswisseling plaats. Daendels woonde in hanzestad Hattem, weliswaar niet in het Daendelshuis in de Kerkhofstraat. Daar woonde oorspronkelijk de ouders van zijn geliefde. 

 


 

thomasakempis

In glas in lood zien we hier Thomas a Kempis afgebeeld. Een van de volgelingen van Geert Grote (Geert niet meer onder ons). Thomas leefde een periode op de Agnietenberg ten noorden van Zwolle. Daar schreef hij het in Europa bekende boek Navolging van Christus. 

 

Thomas a Kempis

 

Moderne devotie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
         
 - - -
Not interested any more? Unsubscribe
Powered by AcyMailing