NIeuw Rande facebookSoms 'loop' je tegen een verhaal aan. In dit geval fietsen. In de zomer van 2019 samen met een vriendin deelgenomen aan een fietsexcursie van de Stichting IJssellandschap. Super leuk. Gestart bij de begraafplaats aan de DIepenveenseweg in Deventer om via de watertoren terecht te komen op het landgoed Nieuw Rande. Wat een prachtige plek. Dat Duymaer van Twist het landhuis heeft laten bouwen is veel mensen bekend; mogelijk minder bekend is de lange tijd die de familie Stratenus op het landgoed heeft doorgebracht.

Een paar jaar terug voert PlusLeo op het landgoed een theateroptreden uit over de zwakzinnige Daisy (zie ook Bijnaam Daisy), de dochter van baron G.J.Th. Stratenus. Zij heeft in een houten villa op het landgoed gewoond.

Het verhaal laat mij niet los en is aanleiding om een kort berichtje te plaatsen op Facebook. Daar komen veel leuke reacties op! En ook enkele reacties, waarbij bij mij de vraag op komt "Hoe moet ik de zorg voor een zwakzinnig kind in de tijd plaatsen?" Later wordt duidelijk dat de leeftijd van het kind even goed een rol speelt.

Tijdens de zomer van 2019 heb ik drie maanden verlof. In die periode heb ik mij verdiept in het landgoed en de familie Stratenus.Het archief van Deventer, Arnhem en Den Haag, het Nationaal archief, NIOD en internet bieden veel leuke en spannende informatie. Maar ook vanuit de gesprekken met omwonende en andere betrokkenen... De komende tijd wordt de vergaarde informatie vertaald naar kortere artikelen op deze website. Wens je veel leesplezier.