Afdrukken
Hits: 162

OordelenDeze dagen redelijk wat tijd besteed aan het verzamelen van informatie over Nieuw Rande en de familie Stratenus. Een bezoek aan het Gelders archief, maar ook thuis achter de computer zoeken in onder meer krantenberichten via delpher.nl Het is een puzzel waarbij telkens een stukje te leggen is. Vaak ben ik enthousiast als ik weer wat informatie vindt, maar soms fronsen ook de wenkbrauwen. En dat laatste interessant. Want ik kijk natuurlijk ook met een gekleurde bril naar die informatie. Om die puzzel in enige mate compleet te krijgen wil ik vragen blijven stellen. Hoe werkt dat in die tijd? welke rol heeft de familie daarin? zijn er bijzondere omstandigheden? En dan nog lukt het niet om het laatste stukje van de puzzel te leggen. We zijn er niet bij geweest... we kunnen de mensen uit die periode niet meer spreken.

Tot zover een wat cryptisch betoog. Zonder al teveel in de details te treden wil ik een enkel voorbeeld noemen. De baronesse is actief betrokken bij een vereniging "de arme friesche heide". Het speelt zich af in een arm deel van Friesland waar indertijd mensen in hutjes op de hei wonen. De vereniging heeft als doel de woonomstandigheden van deze mensen te verbeteren. Een nobel doel. De vereniging is echter ook evangeliserend. Daar kan je een zeker oordeel bij vormen.

Maar wat ik nog niet weet hoe deze vereniging in die tijd werkte. Heeft de vereniging het doel om het werk van dominee Johannes Antonie Visscher, die een boek heeft geschreven met dezelfde titel als de naam van de vereniging, voor te zetten, ? Die dominee Visscher is betrokken bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. En als dat zo is.... komen we heel dichtbij huis. De baronesse heeft een kind met een verstandelijke beperking.... Daisy.

Op voorhand kan ik aangeven dat ik niet zonder oordeel zal onderzoeken en schrijven. Maar hoop dat het stellen van vragen mij meer inzicht geeft om enkele stukjes van de puzzel te leggen.