Trouwadvertentie ER Stratenus en Vis 2Op 23 oktober 1963 trouwt Edouard Antoine Baron Stratenus (de eerste zoon van G.J.Th. Stratenus, die in 1895 het landgoed aankoopt) met Hillegonda Vis. Hillegonda is dan jaren jonger dan de baron.... 47 respectievelijk 78 jaar. Wat opvalt is dat de huwelijksadvertenties in kranten niet heel uitbundig zijn. In een krant zijn de namen van het stel aan te treffen, maar in andere kranten wordt het onder het kopje familieberichten genoemd.

Kaart Hillegonda Vis2Om wat meer te weten over Hillegonda Vis vraagt enig zoekwerk. Op een website over genealogie staat dat zij in Amsterdam is geboren. In het juiste archief zoekende (of wellicht heet archieftoegang) komt een kaart van Hillegonda naar voren. Daar staat op dat zij verpleegster is. Wat verder opvalt dat ze op veel adressen heeft gewoond, maar dat er na 1959 geen wijzigingen genoteerd zijn. Direct na de oorlog heeft ze enkele jaren in Deventer vertoefd.
Uit een gezinskaart van het gezin Vis blijkt haar vader beschuitbakker en komen de namen van een broer en zus voor die ook naar alle waarschijnlijkheid in de overlijdensadvertentie van Edouard worden genoemd.

Deze informatie heb ik thuis via internet gevonden. In gedachten verplaatsen we ons nu naar activiteitencentrum Tamarinde. Omdat het regent gaan Eppe en ik vandaag niet met de duofiets op pad, maar buigen ons met interesse over historische kaarten van Nieuw Rande en bekijken oude foto's. Daar komt ook de kaart van Hillegonda voorbij. Het oog van Eppe valt op de Johanna Stichting. Het leidt tot een zoekactie op internet. Direct komen we terecht op een Facebookpagina over dit onderwerp. Het betreft een instelling in Arnhem. We lezen de zin: "Zij vormen ook het driemanschap dat de Vereniging van Gebrekkige en Mismaakte Kinderen in Nederland oprichtten.". Heel even ontstaat een gevoel van sensatie, maar al snel wordt dit ingehaald door de feiten. Ten tijde dat Hillegonda daar in Arnhem werkt, is de zwakzinnige zus van Edouard al lang overleden. Ook blijkt: "Het tehuis was er voor lichamelijk gehandicapte jongens en meisjes tussen de 3 en 15 jaar die niet blind of stom waren. Het is tegelijk ook het eerste tehuis in Nederland op dit gebied.". Eppe en ik eindigen ons gesprek met dat geschiedenis zo leuk is, vooral als het gaat over verbindingen/logica tussen personen, tijd en activiteiten. Dat we dit samen delen is een groot goed.