jugendstil in villa WaldfriedenBij het inzoomen van een foto vallen soms details op. Zo ook bij een foto van Villa Waldfrieden op het landgoed Nieuw Rande, de houten villa waar de dochter van de baron in die tijd woont. Het verhaal gaat dat de ouders haar Daisy noemen. Haar officiële voornamen zijn Otheline Susette Marguérite (zie ook Bijnaam Daisy).

Op de mogelijk witte houten panelen zijn zweepslagmotieven te zien. Om dit te toe te lichten onderstaand de tekst van een andere website....

"Zweepslagmotief
Het zweepslagmotief is het meest kenmerkende element van de Jugendstil. De sierlijke lijnvoering van deze stijl wordt door deze vorm het duidelijkst onderstreept. De vloeiend gebogen lijn met een sterker gebogen einde is op allerlei plaatsen toegepast.
De toepassing is decoratief. In het platte vlak is deze vorm gemakkelijk te tekenen, in reliëf of smeedwerk gaat het ook goed, maar voor de dragende delen van de architectuur ligt het moeilijker. Daarom wordt voor een boogvenster eerder gekozen voor de hoefijzervorm. Wanneer de muuropening zelf een rondboog is, omlijst door een hoefijzerboog, dan verraadt het vaak terugbuigende uiteinde daarvan de verwantschap met de zweepslag."

De villa is gebouwd in 1906. Rond 1900 was de Jugendstil populair, waarbij de toepassing ervan in het algemeen in Deventer wat later was dan in andere delen van Nederland.