In het begin van de 20e eeuw wordt er in het landhuis Nieuw Rande ingebroken. In dit artikel enkele van de details. De verdachte wordt schuldig verklaard door de aanwezigheid van vingerafdrukken op een reukflesje van mevrouw Stratenus.

reukflesjeUit de verslagen van de rechtbank in Zutphen en de vele krantenartikelen is niet te achterhalen wat de vorm en kleur van het reukflesje is. In die tijd, het gaat om de periode rond 1911, was er een grote rijkdom aan reukflesjes. Dit mede onder invloed van de Jugendstil. Uit het artikel Stratenus houdt van Jugendstil blijkt dat het waarschijnlijk is dat de familie Stratenus gevoelig was voor de ontwikkelingen in stijlsoorten.

Dat het onderzoek naar vingerafdrukken in die tijd al zo ontwikkeld is, verbaast wellicht. Om een beeld te schetsen van de stand van dit onderzoek het volgende:

"Vanaf 1900 werden er steeds vaker misdaden opgelost dankzij vingerafdrukken. In 1902 leverde het in Engeland een eerste veroordeling op van een inbreker. In 1910 volgde de eerste veroordeelde in de VS. Een zaak die daar belangrijke jurisprudentie opleverde. In Nederland werd in 1906 bij Koninklijk Besluit het 'dactyloscopisch signalement' ingevoerd.
Een eerste belangrijke doorbraak op dit punt kwam in 1911 van de Duitse rechercheurs R. Schneider en J. Rübner. Zij bedachten foliën die het mogelijk maakten om gepoederde afdrukken te liften op de plaats delict en dan mee terug te nemen naar het lab. Dat maakte het doorzoeken van de slips er ook weer beduidend eenvoudiger op."

Bron: Wetenschap.info.nu

De verdachte geeft uiteindelijk voor de rechtbank toe dat hij de inbraak heeft gepleegd. Daar heeft het onderzoek naar de vingerafdruk ongetwijfeld bij geholpen.