Margaretha Maria Stratenus 1829 1913Op een prachtige zomerse dag wandelen op de algemene begraafplaats in Den Haag. Op zoek naar de graven van de familie Stratenus. Uit de verschillende overlijdensadvertenties van de familie, waaronder de op Nieuw Rande woonachtige G.J.Th. Stratenus en zijn vrouw E.C.S. van der Wickevoort Crommelin, blijkt dat veel van de familieleden begraven zijn aan de Kerkhoflaan.

In de voorbereiding van het bezoek het een en ander uitgezocht via internet. Via de website Begraafplaatsenonline gevonden dat er van twee leden van de familie nog een grafsteen te vinden is. Maar dat betreft niet de familieleden uit Diepenveen.

Na het vinden van het goede vak- en rijnummer en het tellen van de graven in de rij de graven gevonden. Het is onder meer het graf van mevrouw Margaretha Maria Stratenus (zie afbeelding), getrouwd met Isaac Herman Alexander Röell. Bij overlijden woont zij in Apeldoorn. Uit de Stamboom Stratenus blijkt dat bij Adam Stratenus de 'wegen splitsen'. In de linker tak de familieleden, die voor een deel op landgoed Nieuw Rande wonen. In de rechter tak staat Margaretha Stratenus.

Haar zus Arnoldina Wilhelmina de Bruijn Kops-Stratenus is eveneens op de begraafplaats in Den Haag begraven. Bij het bepalen van de relatie tussen de beide personen blijkt de informatie op Pieter Stratenus - genealogie niet helemaal volledig. Maar in het archief van Den Haag is een huwelijksakten op haar naam te vinden waarbij de ouders van Margaretha Maria Stratenus ook worden vermeld als vader en moeder van de bruid Arnoldina.

En vanwaar de titel over een bakkie troost? Tijdens het tellen van de graven word ik afgeleid door een mijnheer in dezelfde rij van de begraafplaats. Het leidt tot een mooi gesprek over het leven en de adel. Ondanks dat we geen koffie hebben, werkt het gesprek in enige mate troostend. Al met al helemaal niet erg om de telling van de graven opnieuw te beginnen.