huisje acetyleenTot vlak na de oorlogsjaren wordt voor het maken van verlichting in een gebouwtje achter het landhuis acetyleen gemaakt. Op de foto links, gemaakt met een drone eind 2019, is het gebouwtje rechtsonder te zien. Hoe ging dat in zijn werk? Helemaal precies is dat niet bekend, maar het proces van het maken van acetyleen wel. Door het druppelen van water op een blokje carbid ontstaat acetyleengas. Dit druppelen kan automatisch gaan in een installatie, maar ook handmatig.

Landhuis Nieuw Rande met electriciteitsmast2Vanaf 1895, het jaar dat de baron het landgoed kocht, is het mogelijk om dit acetyleengas veilig in een lamp te gebruiken. Dit gaat door het toevoegen van lucht.Het schijnt dat het acetyleengas prettig licht geeft.

Op de foto rechts is te zien dat de houten elektriciteitspalen vlak voor het landhuis staan. De datering van deze foto is (nog) niet bekend. Op de website van de historische vereniging Diepenveen wordt vermeld dat in 1921 het elektrische licht in het dorp Diepenveen verschijnt.